16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Název Množství a jednotka
špagety 300 g
anglická slanina 200 g
česnek 3 stroužky
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: Italská
Příprava: 40 min.
Vaření: 15 min.
allstan



Postup
Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť dnes tak drahé a vyhledávané italské špagety byly v dávné minulosti jídlem jižanské chudiny. Název Carbonara může být snad chápán jako uhlířské špagety. Samotné špagety vydržely i ty horka bez chladničky ve spíži i celý rok. Jedna slepička se našla skoro v každé domácnosti, olivy a česnek rostly všude okolo a kousek špeku a sýru se u sousedů také našlo. Tak pojďme to zkusit.
Uvaříme si špagety ve spoustě osolené vodě - asi tři litry. Během těchto cca patnácti minut si připravíme do hrníčku vajíčka, které osolíme a rozkvrdláme. Pak se pustíme do smotného suga.
Olejové sugo:
Nakrájíme si špek nebo anglickou slaninu. Je dobré, když je anglická trochu prorostlá. Přidáme na plátky nakrájený česnek a mícháme až do chvíle, kdy česnek mírně zhnědne (nesmí se spálit). Ten pak vybereme a odstraníme. Kdo má rád česnek, může ho tam nechat, neuškodí. Pak ještě trochu slaninku osmahneme dle vlastního uvážení, a máme sugo připravené.
Máslové sugo.
Kdo má rád dietnější verzi, dá si do kastrůlku máslo, opět na plátky nakrájený česnek a na něm jemně osmahne šunku nebo salám, cokoliv. Tady se fantazii meze nekladou. A máme sugo připravené.
Ještě si nastrouháme na talířek Parmezán.
Špagety se nám mezi tím pěkně do poloměkka uvařily. A teď přichází ta rychlejší část celého vaření. Špagety rychle scedíme. Ale ne do sucha. Ještě než vyteče úplně všechna voda, vhodíme špagety do hrnce, ve kterém se vařily. A na špagety vylijeme připravená vejce. Mícháme tak, aby se pěkně špagety obalily a bílek nám vytvoří krásný film na špagetách. Tato struktura špaget pak vytváří dojem, že bylo použito i smetany. Pokud máte varnou desku, je dobré po slití hrnec položit na chladnoucí plotýnku, tím se nezchladí a vajíčko se pak ve špagetách krásně obalí. Takto připravené špagety dáme na talíř, přidáme sugo a zasypeme Parmezánem, dle libosti a chuti. Samotnou smetanu si také můžete přidat, ale to už je na fantazii každé kuchařinky.


 


RECEPTY

Tříbarevné řezy

Postup: Nejprve si uvaříme pudink ze 1/4 litru mléka, jednoho pudinkového prášku a cca... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 2

Postup: Na vál prosijeme mouku a přidáme místo prášku do pečiva prášek do perníku. ... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Postup: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na kyselo

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme zásmažku na... zobrazit recept

RECEPTY

Krkovička na kapustičkách

Postup: Vepřovou krkovičku prošpikujeme slaninou, ze všech stran osolíme, potřeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...